zondag 11 juni 2017

De tweede wereldoorlog en literatuur

De tweede wereldoorlog heeft een hele grote invloed gehad op onze cultuur, zelfs nu nog.
Herdenkingsdag en Bevrijdingsdag gedenken beide de oorlog, de ene de slachtoffers,  de ander herdenkt het feit dat wij vrijheid hebben. Ook zijn er veel documentaires en artikelen te vinden. Soms zie je een krantenbericht over een ontdekking van een bom uit de oorlogstijd die nooit af is gegaan, of een nieuw dagboek bijgehouden door iemand uit die periode.

Voor schrijvers uit die tijd was schrijven een manier om hun trauma’s te verwerken, daarnaast is het ook een manier om ons verleden te bewaren en te begrijpen. Ook geven ze vorm aan de oorlog. De vele dagboeken en romans geven ons in het heden een idee hoe de oorlog was. Maar zo zien we het ook vanaf meerdere kanten, meerdere standpunten van verschillende mensen die het mee hadden gemaakt.
De dichter Adorno stelde dat het barbaars is om na Auschwitz een gedicht te schrijven.
De stelling van hem betekende waarschijnlijk dat je niet meer kon aanzetten met de oude dichtvorm. Na de holocaust kon je volgens hem niet meer terecht met je zoete rijmpjes.
Deze mening werd gedeeld door Lucebert  die op een ironische manier dit vertelt. Namelijk met poëzie, door te zeggen dat de poëzie van voor de oorlog niet langer mogelijk is en dat de literatuur zich moet aanpassen op deze harde waarheid.


De tweede wereldoorlog bracht een grote verandering met zich mee. Er werden veel bijzondere werken geboren in de vorm van dagboeken uit de oorlog, de bekendste het dagboek van Anne Frank. De poëzie stond ook niet stil. De mening ontstond dat het over was met de oude dichtvorm. Je kon niet langer aanzetten met dat zoete gedoe. Want dit was de harde waarheid. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten