zondag 11 juni 2017

Invloed van Hitler

Tussen de 2 wereld oorlogen ligt de periode het interbellum. Een periode waar veel politieke spanning was. Onder andere ook in Duitsland al heeft Hitler op zich zelf geen veranderingen veroorzaakt heeft hij wel bijgedragen aan deze politieke spanning. En deze spanning heeft gezorgd voor een bijzondere stroming: de historische avant-garde.

De avant-garde bestaat uit meerdere verwante bewegingen zoals dadaïsme, kubisme, expressionisme, futurisme en het constructivisme. Auteurs in de avant-garde vonden dat poëzie een nieuwe werkelijkheid laten zien er was behoefte aan nieuwe onderwerpen maar ook op een andere en nieuwe manier de inhoud en de vorm veranderde. Hoe erg de literaire traditie gebroken werd door de avant-garde is te zien in de bundel Bezette Stad (1921) van Paul van Ostaijen. Er is te zien dat alle vormen van dichten verdwenen zijn zoals rijm. Maar ook de inhoud gaf kritiek op de maatschappij. Alle waarden van de 19de eeuw werd gepresenteerd als een circus act dus belachelijk gemaakt.

De historische avant-garde past goed bij het interbellum omdat de veranderingen in de literatuur gepaard gaan met veranderingen in techniek en het dagelijks leven.  En natuurlijk de spanning die tussen de oorlogen was ontstaan mede door Hitler vooral vanaf de tijd dat hij regeerde zorgde hij voor veel druk onder de bevolking.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten