maandag 12 juni 2017

Hoe de wereldoorlogen de literatuur hebben aangepast (hoofdtekst)

Hoe hebben de wereldoorlogen onze literatuur aangepast? Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet je eerst weten wat de toestand was voor het interbellum, tijdens de eerste wereldoorlog en tijdens de tweede.  Om het gevolg te weten, moet je de oorzaak kennen. Daarom beginnen we eerst met wat de situatie was voor de wereldoorlogen.Daarna gaan we kijken wat er in die hectische periode allemaal gebeurde en aan het einde kijken we hoe de literatuur dus veranderd is.

In de tijd voor de eerste wereldoorlog stonden het impressionisme, naturalisme, symbolisme en de neoromantiek centraal. Dit waren de manieren waarop schrijvers te werk gingen voor de eerste wereldoorlog. Samengevat kan je zeggen dat ze in die periode schreven over onder andere, een nabij hangend noodlot, hoe de mens ontstaan was, of hoe dingen ervaart werden, anders dan ze eigenlijk waren. Ook belangrijk is dat ze allemaal nauw samenhangen, ze reageren op elkaar. Het symbolisme reageerde bijvoorbeeld op het impressionisme en het naturalisme.
Hoe schreven ze dan in de periode van het interbellum? Er ontstond in de periode 2 nieuwe stromingen. De radicale variant en de gematigde.  De radicale avant-garde was letterlijk een nieuwe manier aan het zoeken om hun kunst uit te beelden. Terwijl het gematigde modernisme een nieuwe manier van schrijven gebruikte. In plaats van letterlijke uitdrukkingen zouden ze gebruik maken van een uitgebreide omschrijving, om de tekst een diepere betekenis te geven.
Hitler had zeker ook een grote invloed, en niet alleen op de industrie en de politiek. De avant-garde was geboren. Zoals eerder gezegd gingen ze opzoek naar nieuwe manieren om hun kunst te verbeelden. Naast nieuwe onderwerpen en schrijfwijze gingen sommige extremisten de straat op om hun kunst te vertonen.  De avant-garde bestaat uit meerdere verwante bewegingen zoals dadaïsme, kubisme, expressionisme, futurisme en het constructivisme. Ze volgden dus ook niet allemaal dezelfde richtlijnen. Om een voorbeeld te nemen, te futuristen begonnen een toekomst perspectief uit te denken en die via hun werk te realiseren.
De schade achtergelaten door de tweede wereldoorlog is immens groot. Schrijver wouden niet langer meer schrijven over zoete rijmpjes en blije onderwerpen, als de realiteit zou duister was. Ze moesten het onder ogen zien, de literatuur was door deze duistere omhelzing compleet veranderd. Ook kwam er nog een nieuw soort literatuur, namelijk de oorlogsdagboeken. Door mensen geschreven om hun trauma’s te verwerken, en door ons gebruikt om een beeld te scheppen van de oorlog en de situaties die amper te bedenken zijn.

De literatuur is dus gegaan van gevoel naar een meer realistischer en duister standpunt. Er werden nieuwe vormen ontdekt en we werden veel creatiever in het bedenken van nieuwe vormen. Het interbellum gaf daarmee wel geboorte aan de avant-garde, die een grote invloed hadden op de huidige samenleving.  Om de toekomst te veranderen moet je eerst weten wat er in het verleden gebeurt is.

Bronnen: https://www.literatuurgeschiedenis.nl/20ste/literatuurgeschiedenis/lg20007.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten